maandag 25 februari 2013

Zondag 24 februari 2013

Afgelopen week verscheen er een artikel in de krant over het vervoer van kinderen in de auto. Het is bewezen veiliger om kinderen tot 16 maanden leeftijd in tegengestelde rijrichting te vervoeren in geval van een frontale botsing. Daarom geldt er vanaf juni dit jaar een streng advies om dit te doen en er gaat gewerkt worden aan wetgeving omtrent deze vorm van vervoer.
Het zou in de europese unie, 27 landen, 10 kinderlevens per jaar redden.

Dit deed mij mijn wenkbrauwen fronsen. 10 Kinderlevens per jaar in 27 landen. Momenteel is er in Nederland één autostoeltje te koop dat vervoer in tegengesteld rijrichting mogelijk maakt. Het stoeltje kost meer dan 500 euro. Duur.
Je kunt kinderen in een tank vervoeren om het veilig te maken. Echter, als de bestuurder de tank van een berg afrijdt is het kind nog niet veilig. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. De kinderen rijden nooit zelf...De bestuurder en medeweggebruikers, daar zit het hem in.
Mijn onvrede zit hem in het feit dat er draconische maatregelen genomen gaan worden omdat men meent dat veiligheid te koop en af te dwingen is.

Ieder kinderleven is onbeschrijfelijk waardevol. Maar de maatregelen staan niet in verhouding tot de cijfers.
In Nederland, één land in de europese unie, krijgen honderden kinderen per jaar kanker. Inmiddels een beetje mijn ervaringsgebied, dus het enige waar ik iets zinnnigs over kan schrijven.
Per jaar overlijden er meer dan 120 kinderen aan kanker. Mijn Marnix was daar in 2012 één van.
Veiligheid is niet te koop. Pech is gratis.

Af en toe begrijp ik het allemaal niet meer zo goed. Ik weet ook niet zo goed wat de boodschap van dit blog zou moeten zijn, maar het houdt me bezig. Lang bezig.7 opmerkingen:

 1. Je heb helemaal gelijlk pech is niet te koop het overval je ook al moeten we zo veel mogelijk proberen het juiste te doen maar helaas gezondheid is niet te koop was het maar zo wat een hoop ellende en verdriet werd ons dan bespaart
  Ik begrijp jou gedachte maar helaas jij krijg jullie engeltje er niet mee terug en jullie zullen verder moeten heel veel sterkte en ga lekker door met je gedachte op papier zetten het ken goed aijn voor een mens Liefe groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Over zulke dingen zit ik ook wel eens na te denken. Je blog hoeft toch niet perse een boodschap hebben. Dit zijn jouw gedachten. Prima toch?

  Het leven is een soort van kansspel. De tijd dat ik zorgenloos door het leven ging is al lang heel lang geleden. Gevaar loert overal en ik vind het de kunst om met die gedachte te leven. Ik durf mezelf te bestempelen als overbeschermende ouder, maar dan wel 1 die reële gevaren uit de weg gaat. Niet langs de waterkant verblijven zonder het nodige toezicht voor mijn 2 kleuters, eventueel zwemvesten aan, al draagt niemand ze. Water is mijn angst en als mensen het overdreven vinden moeten zij dat weten.

  Ik denk niet dat de veiligheid in de auto in een stoeltje zit, het heeft te maken met veel meer factoren. En idd als ze dan zo'n stoeltje willen verplichten, dan moeten ze maar eens kijken of daar ook een schappelijk prijskaartje aan kan hangen. Het moet ook "doenbaar" zijn.

  veel liefs van een moeder van 4

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal mee eens, wat als je kind achterstevoren zit en je wordt van achteren aangereden?
  Wij zijn uit de stoeltjes, kan me herinneren van vroeger dat we helemaal nog geen stoeltjes of gordels achterin hadden, wil niet zeggen dat het beter of slechter is, maar tijden veranderen.
  Veiligheid kun je niet alleen creeren, je bent afhankelijk van anderen. Ik ben ook een moeder die waakt en beschermt over mijn 2 mannen. Zij zijn mijn leven en daar geef je alles voor. Daarom ook zoveel respect voor Hera en haar mannen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt gelijk Hera, het geld wat ze willen besteden om zoveel dure autostoeltjes te maken, kunnen ze ook aan de Kankerstichting geven. Ik denk dat zo'n autostoeltje echt niet veel veiliger zal zijn dan als ze vooruit zitten. Waar moeten ze hun beentjes laten???? Je moet dan echt wel een hele ruime auto hebben om een stoel achterste voren in je wagen te zetten en de kids hun benen kwijt willen... Plus dat er in nederland genoeg oude auto's rijden die zo'n auto niet eens kúnnen plaatsen... Een auto die van de zijkant wordt aangreden.... Lijkt mij dat zo'n kind een zelfde klap krijgt, toch??
  Laat ze inderdaad maar eens wat meer investeren in het leven, maar dan inderdaad voor hen die het bijvoorbaat al nodig hebben. Het verkeer is een verantwoordelijkheid die te voorkomen is, als ze zelf opletten. Als je ziek wordt, heb je daar niets over te zeggen....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja sorry, ik ben fanatiek voorstander van die stoelen, en wil toch wat uitleg geven. Ze zijn veel veiliger, en redden niet alleen kinderlevens, maar ook kwaliteit van leven (veel kinderen breken hun nek bij een ongeval of lopen ander hoofdtrauma op; de kans is veel groter in een voorwaartse stoel). Ik heb de mijne besteld in zweden voor 300, en ze zullen vast en zeker goedkoper worden als ze verplicht zijn (het veroorzaakt concurrentie). Ik snap je gevoel wel, maar probeer je anders misschien te focussen op de gedachte dat elk kinderleven dat gered wordt de moeite waard is, en elke inspanning die daarvoor wordt geleverd ook... Liefs van een moeder

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja je hebt gelijk; elk (kinder)leven dat gered kan worden is er 1 maar gaat het echt om de levens of heeft het geld er ook iets mee te maken? Nederland is regeltjes-geil en ik vind dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen veiligheid of die van hun kind. Breng je je kind veilig in zo'n mega dure stoel naar de creche....wordt het daar misbruikt. Wat is veiligheid? Ook dat is niet te koop of te garanderen.

  Linda Den Dolder

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En dan overkomt het je dat je ziet dat je peuter drie keer over de kop met een fietsje de trap af dondert in een vreemde omgeving, omdat je net even niet oplet.
  Ik ben altijd van de hekjes, zwemvesten, wil de beste autostoeltjes en dan nog zit gevaar in een klein hoekje. Zeker ziektes heb je niet in de hand. Het is moeilijk te accepteren omdat ik zelf in elk geval altijd de controle wil hebben. Ik vond het daarmee mijn schuld dat hij viel. Hekjes helpen natuurlijk, maar over echte veiligheid is geen zekerheid te geven. En dat is als moeder maar wat zwaar te accepteren dat je je kind niet hebt kunnen behoeden, terwijl je toch echt je best hebt gedaan. Pure pech komt dan om de hoek kijken. Bij ons uiteindelijk wat schrammetjes en een buil, maar pech kent helaas vele gradaties.  BeantwoordenVerwijderen