maandag 4 februari 2013

Maandag 4 februari 2013, bijwerken

Als het goed is zijn de computerproblemen opgelost. Eindelijk. Dus hoogste tijd om het blog bij te werken.

Al een jaar kom ik op een verjaardag een vrouw tegen. Zij heeft een hersentumor en dat weet ik. Er is tussen ons nog nooit over gesproken. Deze verjaardag had ik me bewust voorgenomen om het er wel over te hebben. Voor mij was het een drempel, een hoge drempel. En zoals verwacht, zeg ik nu, was het een heel prettig gesprek. Een open gesprek. Het praat namelijk best makkelijk als je weet waar je het over het en de zwaarte van de ziekte kent. Omdat je beiden kennis van zaken hebt hoef je je woorden niet te zoeken. Ze komen, gewoon zoals je wilt.
Wat mij opviel is dat zij ook te maken heeft met, wellicht onbedoeld, ongepaste opmerkingen. Die komen erg hard aan en op het moment dat ze gemaakt worden besef je het eigenlijk niet of ben je zo met stomheid geslagen dat je geen weerwoord hebt.
Ook mij is dat met enige regelmaat overkomen. Pijnlijk als ik er aan terugdenk. "Ach mijn zoon is ook maar één keer twee jaar, vier maanden en vijf dagen oud", "Ben je niet bang dat Olav zoveel uitjes normaal gaat vinden?" "Wij voelen ons tekort gedaan tijdens het bezoekuur met Marnix, kun je garanderen dat we volgende keer meer tijd met hem hebben?"
Even een greep uit de ongepaste opmerkingen doos. Ze staan voor altijd in mijn geheugen gegrift. Het is prima als je een menig hebt, maar het is geen noodzaak deze altijd uit te spreken. Bijzonder dat ik dit zeg want ik ben van nature een flapuit en voorheen niet van het subtiele soort. Tegenwoordig vraag ik me altijd af of mijn opmerking meerwaarde heeft. Zo niet, dan houd ik mijn mond. Het is een harde leerschool geweest maar ik beheers het kunstje nu goed.

Ik ben opgelucht dat ik de drempel genomen heb en met deze vrouw heb gepraat, waardevol. Misschien wel voor beiden.

Jur is naar een bijeenkomst van de VOKK geweest. Voor ouders van een overleden kind. Hij is alleen gegaan. Even alleen vader van Marnix zijn. Ik wilde niet en had die dag de verjaardag van mijn zus. Jur kwam "positief" terug. Ondanks dat hij het een zware middag vond.
We merken dat we door de drukte van alledag minder stilstaan bij Marnix dan we eigenlijk zouden willen en overduidelijk nodig hebben. Ik heb psychologische ondersteuning gezocht, gevoelsmatig noodzaak.
In een week tijd zijn Jur, Olav en ik, ieder voor onszelf bezig geweest met Marnix en het rouwproces waar we in zitten. Heel erg heftig.
Olav krijgt ondersteuning op school waar een stage project loopt. Hij kwam terug met een papier met daarop de woorden Angst en Hoop.
Bij Angst stond: dood, dat de tumor wint en ziekte.
Bij Hoop stond onder andere: leeft en dat Marnix' haar terugkomt.
En daar kreeg ik tranen van in mijn ogen. Want wat bedoelt hij precies met het haar van Marnix? Als dat terug zou komen houdt dat in dat Marnix er ook weer zou zijn. Als het moment daar is wil ik er nog eens met hem over praten.

Als mij wordt gevraagd hoe mijn dag is geweest is mijn eerste antwoord: druk. Als ik dan wat langer nadenk is de betreffende dag eigenlijk voorbijgegleden. Waarom ervaar ik iedere dag als druk? Omdat het druk is in mijn hoofd. En dat is aanhoudend. Mijn gedachten komen niet tot rust. Dus ervaar ik het al heel snel als druk. Daar wil ik graag weer wat grip op hebben. Maar hoe ik dat moet bewerkstelligen? Geen idee. Het hoeft ook niet vandaag en ook niet morgen. Het is een actiepunt voor de langere termijn.
6 opmerkingen:

 1. Ja sommige mensen staan echt niet stil bij hun opmerkingen ik zeg altijd ik weet niet wat je meemaakt maar probeer het te begrijpen en ik zie nu weer bij jou hoe anders het is als je het zelf heb mee gemaakt het praat voor beide partijen toch opener maar dat houd natuurlijk niet in dat heel veel mensen wel met je meeleven en dat ook echt menen.
  Wat gaat er toch veel ook door zo'n klein mannetje heen he
  Gelukkig heeft hij fijne ouders waar hij altijd te recht kan jullie zijn hele fijne ouders die jongens boven maar. Tenslotte fijn dat we weer wat mochten lezen van jullie onze gedachte zijn nog veel bij jullie en jullie grote verdriet
  Een warme knuffel voor jullie alllemaal Petra uit Dorst

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoop dat de mensen zich herkennen in de uitspraken en zich kapot schamen... Ook ik zit niet in jullie situatie en kan me er geen voorstelling van maken maar er is iets als fatsoen! Dat je het denkt vind ik al van de zotte, laat staan dat je het zegt!! Ik kan me voorstellen dat het je raakt maar bedenk wel dat dit echt hele domme mensen zijn die zoiets menen te moeten zeggen tegen een familie die in zoveel ellende zit.
  Gelukkig lees ik ook vaak dat er mensen zijn die het wel kunnen en jullie steunen, die zijn waardevol.
  Warme groet van Melanie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. niet te geloven!!!! dat er mensen zijn die zo snoeihard zijn of zijn ze misschien door een eend uit gebroed, wat een misselijk makende opmerkingen .lijkt me verschrikkelijk moeilijk om hier mee om te gaan, dit soort mensen hebben vaak niet veel in hun leven mee gemaakt.wij denken hier iedere dag aan jullie en hebben grote bewondering voor de manier waarop jullie met dit enorme verdriet om gaan. heel veel sterkte, kracht en moed wens ik jullievoor de toekomst veel liefs een oma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jij wilt graag je hoofd leeg maken, daar heb ik misschien een oplossing voor : Yoga (wel met meditatie)
  Ik had lang geleden ook veel aan mijn hoofd en een "druk" gevoel, toen ben ik op Yoga gegaan.
  Bij Yoga zit ook meditatie en daar leer je je hoofd leeg te maken en tot rust te komen. Het is een tip en ik kan uit ervaring zeggen dat het werkt (althans bij mij)
  Heel veel sterkte de komende tijd, we leven met jullie mee.
  Groetjes uit Rotterdam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lieve Hera,
  Mijn mond valt open bij het lezen van die ongepaste opmerkingen. Waar halen mensen deze toch vandaan.
  Ongelofelijk.
  Fijn om te lezen dat je de drempel bent overgegaan en
  in gesprek gegaan bent met de dame op de verjaardag.
  Dát geeft je ook weer kracht. Fijn dat je dat gedaan
  hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. thank you for sharing your interesting and helpful information :)
  please, visit my web:
  Ace Maxs

  BeantwoordenVerwijderen