dinsdag 21 augustus 2012

Dinsdag 21 augustus 2012

Jur en ik kunnen allebei slecht tot niet slapen. Jur is vanaf vijf uur in de morgen al in de benen. Hij praat met verpleging en zit wat voor zich uit te staren. Ik blijf woelen. Een hazeslaapje en weer wakker. Uiteindelijk zien we het ochtend worden in Amsterdam. De tranen overvallen me. Verstikkend.
Marnix en Olav slapen beide goed. Rust is belangrijk voor allemaal.

Hoe moet dit nu? Er zijn geen antwoorden. De onzekerheden zijn weg. Daarvoor in de plaats één zekerheid: Marnix gaat het niet halen.

Er is veel aanloop van medici en aanverwante zorgverleners. Vooral de pedagogisch medewerkster neemt uitgebreid de tijd voor ons. We werken de kanjerketting bij en praten. We moeten praten. Het is te groot.
De ketting is lang. Te lang. We hebben de kralen nog niet geteld. Hoeft ook niet. Het verhaal dat de ketting is verteld is huiveringwekkend. Zeker voor een jongetje van drie.




Er is nog niet duidelijk of het de bedoeling is dat we vandaag naar huis gaan. Naarmate de tijd verstrijkt word ik duidelijker: wij gaan naar huis vandaag. Daar is Marnix, Marnix, onze jongste zoon.
De medicatie doet zijn werk, zorgt ervoor dat Marnix zich beter tot goed voelt. In het ziekenhuis komt dat niet uit de verf. Daar zit hij in bed. Hij heeft wel plezier, maar hij komt het bed niet uit. Hij wil het niet. Een echte Pavlovreactie. Daarbij komt dat Marnix de behandelingen echt niet fijn vindt (wie wel) en er redelijk in paniek van kan raken. En dat willen we niet meer. Dat noemen wij geen kwaliteit.
Thuis onderneemt hij en kan hij zijn wie hij is.

Ondertussen gebeurt er thuis van alles. Lieve mensen die spontaan aanbieden het huis in orde te maken voor onze terugkomst. Jur was al een paar dagen in het ziekenhuis en ik ben hals over kop vertrokken na een paar extreem warme dagen. Zeker voor een zwangere.
Dit keer geen "poetsincident" maar gewoon praktische hulp bieden op een punt waar we het zelf op het moment niet kunnen. Het is een zegen.

Uiteindelijk, in de tweede helft van de middag komt de behandelend oncoloog met ons praten. Er is veel en intensief overlegd, diverse disciplines hebben met elkaar het hoofd gebroken over hoe en wat op medisch vlak.
Ik zal een ieder de technische details besparen. We krijgen groen licht om naar huis te gaan. Ik had de spullen al grootdeels ingepakt en binnen een half uur zijn we vertrek klaar.
Diverse verpleegsters staan klaar om ons gedag te zeggen. We vinden ze stuk voor stuk geweldig. We zijn ze dankbaar voor de zorg die ze ons kind hebben gegeven. En de zorg om ons gezin. Dit zijn echte vakmensen.

Als we thuiskomen wordt er soep gebracht. Heerlijk, hoeven we ons daar even niet om te bekommeren. Eten schiet erbij in. We hebben geen honger. Jur en ik ervaren vlagen van misselijkheid, zeker als we te lang stilstaan bij wat er nog komen moet.

De huisarts staat onverwacht op de stoep. Wat hebben wij geboft.
Ze komt onder andere een aantal praktische zaken bespreken en we wisselen telefoonnummers uit. We mogen haar bellen wanneer het nodig is. Zij wil graag telefoonnummers van de afdeling in het AMC en de Kinder Thuiszorg.

Na het eten komt mijn zus met haar kinderen. Ik ben zó blij haar te zien. Ook zij biedt direct praktische hulp. Het is welkom nu. Jur en ik zijn lamgeslagen. Het wil gewoon niet meer.

Uiteindelijk vallen Jur en Marnix op de bank in slaap. Aandoenlijk.



We zijn nu thuis en willen thuis blijven. Geen ziekenhuizen meer, geen behandelingen meer. Wij halen eruit wat erin zit op de manier die het best bij Marnix past. Dat verdient hij.

Ik wil iedereen bedanken voor de steunbetuigingen. Berichten op het blog, kaarten, bloemen en balonnen. Het steunt ons heel erg.

Zojuist komt Olav huilend uit bed.
Waarom moet je huilen, Olav?
Om Marnix, dat ie doodgaat...
Waar denk je dan over?
Dat ie nooit mijn nieuwe kamer gaat zien...

Het besef van de eindigheid komt langzaam bij Olav binnen. Het doet zeer. Hij is zes. Leren omgaan met de dood doet een kind normaliter met het verlies van een huisdier. Hij krijgt gelijk een vuurdoop met het verlies van zijn broertje, degene waar hij zo trots en gek op is.
Zoals zoveel dingen achten wij veiligheid voor onze kinderen tegenwoordig maakbaar. Maar hiertegen kunnen wij Olav niet beschermen. Hier zullen we hem doorheen moeten loodsen.

44 opmerkingen:

  1. Sprakeloos wat een mooi bericht weer lieverd.
    Trots op jullie kanjer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik weet niet wat ik moet zeggen... Ik ken jullie niet, maar volg al een tijdje jullie blog en ben helemaal van slag van dit vreselijk nieuws.
    Heel, heel veel sterkte!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een hartbrekend nieuws..veel sterkte voor jullie allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo oneerlijk, zo verdrietig , maar wat een liefde en kracht!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tranen......... hoe moet je dit toch een plek geven in je hart. Uiteindelijk komt dat er wel maar voor nu..... tranen.....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. We leven met jullie mee.
    Gerard & Dorit

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit is zo heftig, bijna niet te bevatten! Ik ken jullie niet maar leef toch met jullie mee. Wens jullie kracht toe!
    hou elkaar vast zo lang het kan..
    wat een mooie foto van Marnix met zijn papa op de bank.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De tranen schieten in mijn ogen als ik je bericht lees. De wereld is oneerlijk. Wij leven ieder moment met jullie mee. Wat moet ik Noah vertellen over wat er met Marnix is. Ze had het vandaag nog over hem.

    Veel liefs uit Leusden,

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lees vandaag pas jullie verhaal. Dikke tranen hier.
    Heel veel sterkte en veel koestermomenten toegewenst.

    Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Kracht... In jullie en voor jullie

    BeantwoordenVerwijderen
  11. sterkte! Wat een verhaal. dit wens je niemand toe. dikke tranen hier

    BeantwoordenVerwijderen
  12. ik ken jullie niet maar tranen sterkte gr walda

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een mooie foto, Marnix lijkt sprekend op zijn vader! Ik wens jullie veel kracht en sterkte toe en ik hoop dat er nog vele genietmomentjes komen. Zeker ook voor Olav, wat moet het voor hem ook moeilijk zijn!

    Dikke knuffel,
    Dominique

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mijn hart breekt als ik dit alles zo lees en ik voel als buitenstaander al zoveel pijn. Hoe moet je daar als ouder mee omgaan? Vreselijk.
    Maar wat doe je het enorm goed, zoals je voor je zoon opkomt, zijn belang toch nog, ondanks het lamgeslagen bericht dat je hebt gekregen, als allereerste bewaakt. Ik geef het je te doen. Heb diep, diep respect voor jullie.
    Ik wens zo enorm vurig dat jullie nog heel veel mooie momenten mogen krijgen met als allereerste zo weinig mogelijk pijn voor die kleine Marnix.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ook wij hebben onze zoon 10 maanden geleden verloren aan een hersentumor, 4 dagen voor zijn 11e verjaardag,...het kwam pas echt binnen toen hij lijfelijk niet meer aanwezig was...zware...zeer zware tijden voor jullie...alle kracht en sterkte wens ik jullie toe...knuffel...ruik...raak aan en maak veel filmpjes en foto's...het is alles wat we nu nog hebben...te weinig, maar ik koester het met heel mijn lijf...ik leef en voel zo met jullie mee...zo jong en dan deze vreselijke ziekte...onbegrijpelijk als je ziet wat ze er allemaal voor hebben moeten ondergaan en uiteindelijk toch verliezen...

    Nogmaals heel veel sterkte voor nu en straks...en daarna...

    Desirée

    BeantwoordenVerwijderen
  16. :'-(
    ...zo oneerlijk voor jullie dappere vriendje Marnix, jullie zijn ouders die altijd op bijzonderwaardige wijze het belang van Marnix voorop hebben gesteld en zijn trotse grote broer Olav...
    ...ik wens jullie nog ontelbaar met liefdegevulde momenten samen...
    Mijn gedachten zijn bij jullie gezin... Marnix, Olav, de 2 ongeboren broertjes... en jullie, de ouders van deze 4 kanjers!!!!

    Lieve groet van een meelevende onbekende uit Hoevelaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik leef met jullie mee in deze oneerlijke moeilijke tijd.

    Lieve warme groet,
    S

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ontzettende brok in mijn keel van jullie verhaal...
    Heel veel bewondering voor jullie en voor Olav.
    En Marnix...van hem ben ik gaan houden ook al ken ik hem alleen maar via het blog, geef hem een dikke knuffel!
    Alle denkbare sterkte voor jullie vier!

    Warme groet, Claartje

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Oneindig veel sterkte, kracht, moed en liefde is wat ik jullie wil toewensen...

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Soms is er zoveel wat we voelen
    en zo weinig wat we kunnen zeggen !

    Heel veel sterkte voor de tijd die komen gaat,
    Inge

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Lieve schatten. Marnix heeft zo zijn best gedaan! Daar heb ik zo veel bewondering voor. En hij heeft geweldige ouders en een geweldige broer! Wat is hij trots op jullie, en jullie op marnix. Mijn gedachten gaan vaak naar jullie uit! Marnix heeft wel degelijk gewonnen, zijn lichaam was niet sterk genoeg voor de kanker, maar zijn gedachten & jullie herinneringen aan hem zijn er voor altijd! Dat pakt niemand jullie af! Dikke knuffel, Elise E

    BeantwoordenVerwijderen
  22. heel veel kracht, sterkte en liefde in deze moeilijke oneerlijke strijd, woorden schieten tekort. conny

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Lieve Marnix, Olav en papa en mama, jullie hebben allemaal op jullie eigen manier gevochten als leeuwen. Jeetje, wat is dit vreselijk moeilijk en oneerlijk. Er zijn geen woorden voor! Probeer toch zo veel mogelijk te genieten van dat kleine mannetje. Ruiken, aanraken, knuffelen, spelen, foto´s, filmpjes om maar zo veel als mogelijk herinneringen te creeren. Heel veel sterkte en wijsheid voor jullie allemaal. Liefs,
    Ciska Brantz-Bierens uit Werlte (Dld)

    BeantwoordenVerwijderen
  24. die lieve olav, zo klein nog en dan zoiets mee te moeten maken, en wat is het moeilijk voor jullie om alles uit te leggen en hem hier doorheen te helpen, bovenop jullie eigen zo ontzettend grote zorgen en onpeilbaar verdriet, ik ben zo verdrietig om dit alles, ik weet ook niks van steun te vertellen, mag jullie adres op de site zodat ik kaarten kan sturen??

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Wat een verdriet en liefde spat er van het scherm......ik ken jullie niet, maar ik leef intens mee met jullie vanaf een afstand.....dat is helaas alles wat ik voor jullie kan doen. Heel veel sterkte,moed en kracht voor nu en voor straks als het moment aanbreekt om jullie mannetje daadwerkelijk los te moeten laten.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ook ik ken jullie niet maar volg het verhaal van de kleine Marnix via jullie blog. Wat is dit toch oneerlijk. Weer een kleine jongen die zo'n zware strijd niet kan winnen. Liefde van de mensen om jullie heen wens ik jullie toe en heel veel liefde in gedachten van alle mensen die jullie niet kennen maar wel enorm met jullie, Marnix en Olav meeleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik lees deze blog en word er stil van. Een oerkracht lijkt bezit van jullie te hebben genomen en de liefde is voelbaar.

    Ook ik onbekende bloglezeres, net als velen. Onder de indruk van een klein jongetje met enorm veel kracht.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Stilte na het lezen van dit blog. Maar bewondering. Voor de prachtige maar hartverscheurende manier waarop jullie dit toch iedere keer weer delen. Zoveel liefde en trots straalt eraf. Maar wat moet het moeilijk en hard zijn. Ik denk veel aan jullie, al is het van een afstand. Kracht gewenst en houd elkaar stevig vast zolang het kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Ook ik, als buitenstaander, heb vannacht slecht geslapen. Kreeg jullie maar niet uit mijn hoofd. Raar maar ook heel bijzonder hoe je door het lezen van een blog je zo betrokken kunt voelen. Ik ben een paar keer alle bedjes nagelopen waar mijn kids veilig liggen te slapen (zoals het hoort) en heb mijn zegeningen nog een keer geteld. Denk aan jullie en wens jullie alle kracht en liefde toe. De foto van Jur en Marnix samen slapend op de bank, kippevel. Een koestermoment! xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Heel veel sterkte en kracht om door te gaan. Hij heeft alles gegeven en gevochten. Geniet van de tijd dat jullie nog samen mogen zijn. Ik heb er geen woorden voor en de wereld zit oneerlijk in elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. lieve alle vier,
    ik ken jullie niet persoonlijk, heb jullie verhaal een tijdje terug vernomen via een vriendin van mij en het heeft mij enorm geraakt! Ik ben zelf moeder van 2 even oude kinderen als jullie jongens. Wat verwoorden jullie je gevoel mooi in dit blog en wat leef ik mee! En wat zijn jullie sterk!! Ik wil jullie bij deze heel veel sterkte, liefde en kracht wensen voor de komende tijd en koester de mooie momenten met jullie gezin , voor nu, maar ook voor de toekomst.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Ik ken jullie niet, maar wil zo graag heel heel boos worden. Kijk 'm liggen: kan toch niet dat dit gebeurd? Weer een kindje. EEN KIND! Strijden tegen de grote K, om dan na een ketting boordevol kralen, gewoonweg geen kans krijgt om te winnen.
    Zo een strijd, zulk verlies, 3 jaar oud...het is veeel te groot.

    Alle sterkte en meer wat jullie nodig hebben,
    Een WKZ-moeder,

    Lieke van Bracht

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Hartverscheurend.
    Jullie kleine dappere held! Het is zo oneerlijk!
    Het is een onmenselijke opgave om je kind en broertje straks los te moeten laten. ik ken jullie niet persoonlijk, maar ik ben enorm door jullie geraakt. Denk steeds aan jullie.
    Wat een prachtige foto samen met papa op de bank. Ik hoop met heel mijn hart dat jullie ondanks het onmenselijke grote verdriet, nog vele mooie momenten samen mogen beleven als gezin.
    Marnix je bent een topper!Groet Hanneke

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Via kanjerguusje op jullie site gekomen en vervolgens een dag alleen aar zitten te lezen, lezen en lezen.... Wat een verdriet moeten jullie meemaken samen en wat een strijd moet die mooie kleine Marnix leveren. Zoveel vechten en doorstaan in je korte leven en dan het niet mogen winnen. Het lijkt me ook vreselijk om je kinderen hier op voor te moeten bereiden. Maar ook mooi om te lezen hoeveel liefde er in jullie gezin is, liefde voor de kinderen (ook die 2 kleine ondeugden in je buik), maar ook veel liefde tussen jullie als partners. Heel veel respect voor alles.
    Met tranen op mijn wangen heb ik de laatste berichten gelezen en kan me niet voorstellen hoe zwaar dit moet zijn. Dan kijk ik naar mijn eigen 2 meiden en realiseer me dat je NU moet genieten. Ineens kan alles anders zijn....
    Heel veel sterkte voor jullie en hopelijk kunnen jullie nog een poosje genieten van mooie momenten met Marnix.

    Groet Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Onbeschrijflijl en toch doe je het elke keer. Knap hoe jullie hiermee omgaan te bedenken dat je nog een prachtige zoon hebt lopen en 2 wondertjes op komst hebt. Ik wou dat ik iets voor jullie kon doen, dit is zo oneerlijk.... Denk aan jullie gezin en doe alleen dingen die goed voelen. Liefs en een dikke knuf aan Marnix, van Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Ik ben pas net op deze blog terecht gekomen, zo erg dat Marnix de strijd niet gaat winnen. Heel veel sterkte en een knuffel voor jullie allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Tranen! Ondanks dat ik jullie niet ken voel ik een verbintenis. Wij hebben ook een zoontje van 3. Wat een ongeloof dat jullie manneke er straks niet meer zal zijn. Ik weet niet goed wat te zeggen maar leef met jullie mee heel heel veel liefde en sterkte toegewenst! Mvg chantal

    BeantwoordenVerwijderen
  38. wens jullie nog mooie dagen samen dat het gewoon nog even fijn mag en kan zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Via via ben ik bij jullie blog gekomen.
    Hoop dat jullie nog een mooie/fijne tijd met Marnix mogen hebben. Zonder teveel pijn, met een ondeugende lach.
    Mvg Marjan

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Wat een verdriet, maar fijn dat hij thuis is. Ik hoop dat jullie samen er nog iets moois van kunnen maken zover dit mogelijk is. En dan een jongetje van 6 die zijn broertje gaat verliezen, Bah wat is het allemaal oneerlijk. Ik wens jullie heel veel sterkte de aankomende tijd. Dikke knuff Mariëlle Stam.

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Via kanjerGuusje vandaag hier terecht gekomen. En wat zeg je tegen mensen die het ergste mee gaan maken wat een ouder kan overkomen? Ik weet het niet, sta met m'n mond vol tanden. Het is zo oneerlijk. Ik wil jullie heel veel sterkte toewensen.
    Liefs en een knuffel uit Nijmegen

    BeantwoordenVerwijderen
  42. heel veel sterkte in deze zware tijd geniet van elk moment die jullie samen als gezin hebben. Hij zal altijd bij jullie zijn als een mooie ster in de hemel.Ik lees jullie blog via Nanda en zit met tranen achter de computer dit hoop je als ouder nooit mee temaken.Het leven is soms zo oneerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Heel veel sterkte, las al geruime tijd jullie blog maar vind nu na mijn vakantie dit verschrikkelijke nieuws.Te erg voor woorden, ik kan me dat lamgeslagen en misselijk zijn helemaal voorstellen. Ik wens jullie toch nog een héle fijne tijd toe, haal er het maximum uit zodat jullie later nog een paar extra mooie herinneringen hebben aan jullie prachtig zoontje!

    BeantwoordenVerwijderen