vrijdag 17 augustus 2012

Donderdag 16 augustus 2012

Wat een nacht hebben we achter de rug. Marnix is na het middagslaapje van gisteren achteruit gehold. Hij is misselijk en lusteloos.
Om negen uur hebben we hem van de bank verplaatst naar zijn bed. Met lood in onze schoenen.
Het eerste deel heeft hij rustig geslapen. Om elf uur moest hij huilen. Hij kwam niet uit zijn woorden en het heeft even geduurd om er achter te komen. Hij wilde zijn muziekje. Daarna is hij weer even rustig gaan slapen. Om één uur heeft hij gebraakt en had koorts. Jur is tot drie uur bezig geweest met hem. Hij durft ook eigenlijk niet te gaan slapen. Het gaat hard en we zijn alletwee erg bang hoe we Marnix de volgende morgen zullen aantreffen.

Marnix wordt gelukkig redelijk vrolijk wakker. Hij praat weer wat moeizamer en is totaal lusteloos. Hij zakt onderuit op de bank en het lijkt of hij slaapt. Er zijn momenten dat hij slaapt maar er zijn ook momenten dat hij aanspreekbaar is. Het is eng.
Om twee uur komen we aan in het ziekenhuis. Marnix zit in de buggy, met zijn ogen dicht. Hij huilt vreselijk als hij onderzocht moet worden. Hij heeft nog steeds koorts. Hij ziet er heel slecht uit.
Hij wordt aangeprikt en er wordt bloed afgenomen om te zien wat voor infectie hij bij zich heeft. Er lopen waarschijnlijk twee zaken door elkaar. Het ene is de vulling van de cyste. Dat heeft grote gevolgen voor Marnix. Het andere is een infectie. En aangezien Marnix ook "gewoon" een peuter is, kan dat van alles zijn, oorontsteking, blaasonsteking, een virus. Vul maar in.
Er wordt besloten de cyste weer leeg te halen. Het gaat zo makkelijk dat er tijdens het leeghalen met de neurochirurg gebeld wordt om te vragen hoever ze mogen gaan. We eindigen met 55 cc. Dinsdag is er 45 cc uitgehaald. Dit nare ding maakt overuren. Er wordt chemo in teruggespoten. Een veel kleiner volume. Hopen dat dat zijn werk gaat doen. Voor ons gevoel halveert de tijd dat de cyste volloopt iedere keer dat hij leeggehaald wordt.
Tien minuten nadat de cyste leeg is, komt Marnix bij. Tijdens de behandeling heeft hij suf op de behandeltafel gelegen. Als hij wakker wordt maakt hij een grapje met de dokter en is weer een stuk alerter. Ondanks de paracetamol stijgt de koorts nog wat door. Hij wordt vanuit de behandeltalfel in bed getild. Daar ligt hij te rillen en shaken en hij braakt. Het kleine beetje dat hij gedronken heeft komt er weer uit. Het is hartverscheurend om te zien.

Naarmate de tijd verstrijkt wordt hij een beetje beter. Zijn kleren zijn uit en hij ligt onder een laken. Het lijkt wel of hij in brand staat zo heet is hij. Ik leg koude washandjes op zijn hoofd. dat vind hij prettig.
Het infuus wordt aangesloten om zijn vochtniveau bij te werken.
Langzaamaan trekt hij wat bij. Hij wil graag Bernard kijken. Hij hangt in bed maar is beter aanspreekbaar.
De dokter komt nog langs en is blij hem zo te zien. Het verschil met vanmiddag is groot.

Jur en ik zijn heel erg geschrokken. Het kan zo hard gaan. Ons enige doel is het welzijn van Marnix. Kwaliteit boven kwantiteit, maar hoe kunnen we dat doel nog bereiken? De antwoorden lijken steeds verder weg te liggen. Ook wij verleggen onze grenzen. Ongemerkt.

Ik wil iedereen die op mijn blog reageert bedanken voor de lieve woorden van steun en respect. Wij hebben het hard nodig. Het leven met een kind met kanker is vaak zwaar. We proberen de mooie momenten te pakken en ons geluk met de kinderen te delen. Alle mooie, lieve, ontroerende reacties helpen ons daarbij. Het geeft zicht op de wereld buiten onze "wereld"
Dankjulliewel!

27 opmerkingen:

  1. Als anonieme meelezer heb ik nog nooit een reactie geplaatst, maar nu wil ik jullie toch graag heel veel warmte, sterkte en wijsheid wensen. Wees trots op dat kleine sterke mannetje, en we ook trots op jezelf en de overige gezinsleden. Jullie vormen een geweldig team wat jullie kleine man omringen met liefde en zorg. Er wordt aan jullie gedacht! Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat moeten jullie veel doorstaan en wat zijn jullie toch sterk. Respect daarvoor. Ik leef met jullie mee.. Veel sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hera en Jur,

    Ik lees dit echt met kippenvel en tranen in mijn ogen, jullie krijgen zoveel te verwerken. Wees inderdaad trots op jezelf en je gezin en heel veel sterkte.

    Martine, Rutger en Myrthe

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lieve sterke mensen,
    Ik volg jullie blog al een poos.
    Maar heb nog niet eerder gereageerd gewoonweg omdat ik niet de juiste woorden weet te schrijven aan jullie.
    Of dit de juiste woorden zijn... ...ik weet het niet.
    Ongelooflijk de weg die jullie allerliefste Marnix en daarbij ook jullie & jullie oudste kanjer Olav moeten gaan!!!!!!!
    Hera, ik heb bewondering voor de manier waarop je jullie verhaal met ons deelt.
    Ik wens jullie gezin heel veel sterkte & kracht
    en
    ik brand een kaarsje voor Marnix.
    Veel liefs van een meelevende onbekende uit Hoevelaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heel veel sterkte.
    Ik ken jullie niet, maar ik lees iedere dag de blogjes via michael en dit is heel heftig.
    Echt heel veel sterkte.
    Groetjes Stefanie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook ik volg jullie blog al enige tijd en heb nog niet eerder gereageerd. Wat maken jullie een moeilijke periode door en wat een kracht en liefde gaat er van jullie uit om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Ik wens jullie heel veel sterkte toe en heb bewondering voor hoe jullie hier mee om gaan..

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ongelofelijk veel sterkte en een hele dikke knuffel voor jullie zoon!!! Ik ken jullie niet maar leef ontzettend mee. Noortje.

    Is er een postadres, zodat ik marnix een kaartje kan sturen?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Via via ben ik op jullie site terecht gekomen.

    Wat een loodzware tijd maken jullie door, graag wens ik jullie veel kracht, sterkte en mooie momenten met elkaar.

    Babs

    BeantwoordenVerwijderen
  9. volg jullie via jullie blog en leef ontzettend met jullie mee. wat een heftige tijd maken jullie weer mee. alle sterkte en liefde die mogelijk is stuur ik naar jullie toe..succes saampjes denk aan jullie gezin

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een diepe, diepe buiging voor Marnix!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan jullie denk

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Lieve mensen,

    Ook ik ben een onbekende voor jullie. Ik wil jullie heel veel kracht toewensen voor nu en voor in de toekomst.
    Groetjes Anja

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ook ik lees al een tijdje mee.
    Ik wens voor Marnix heel veel kwaliteit en hoop dan ook vurig dat die akelige cyste het aflegt tegen de chemo die hij nu krijgt.
    Voor jullie, ouders en broer en ook voor Marnix en de ongeboren kinderen wens ik heel veel sterkte en liefde.

    Groetjes Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hallo dappere familie,

    Ook ik lees mee als onbekende en de angst en onzekerheid spat van het beeldscherm af. Ik doe een wens voor jullie als ik een pluizenbol van een paardebloem wegblaas maar vertel de wens niet, dan jinx je het volgens ons gezin. En dat wil ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dit moet zo vreselijk zijn om als ouders machteloos toe te kijken, niets kunnen doen en die kleine Marnix zo te zien lijden. Het moet nog vreselijker voor Marnix zijn, je zo vreselijk ellendig te voelen, doodziek en al die onderzoeken, prikken en wat al niet meer steeds weer te ondergaan met dat kleine, zieke lijfje van hem. Voor jullie familie, voor een ieder die met Marnix te maken heeft. Dan moet je inderdaad heel sterk beseffen dat dit alles 1 doel heeft: Marnix weer beter krijgen! En zolang die hoop er nog steeds is blijf je doorgaan, dat snap ik, ook al schreeuwt je hart dat je dat ventje al die pijn wilt besparen. Je wilt je kind niet kwijt, alleen de weg naar beterschap is verdomd zwaar en moeilijk. Hoe zwaar en hoe moeilijk begrijpen alleen jullie dit dit meemaken. Wij, de toeschouwers vanaf de zijlijn, kunnen niet meer dan onze digitale schouder aanbieden en laten weten dat we enorm met jullie meeleven, meehopen. Bewondering voor de manier waarop jullie dit alles dragen, voor de manier waarop je ook nog tijd vindt dit alles te delen. Ik zou zo graag willen dat ik meer voor jullie kon betekenen. Maar in iedere zin spat jullie liefde voor dat kleine, dappere ventje van het scherm en dat raakt me enorm.
    Respect, enorm veel respect voor jullie.
    Het leven is soms zo ongenadig oneerlijk....

    BeantwoordenVerwijderen
  16. pff net wat je schrijft... hij vult nu wel heel snel zeg..Ik hoop en bid dat de chemo toch aanslaat zodat het voor jullie kanjer wat makkelijker wordt. Maar wat is het ook een stoere kerel zeg en wat zijn jullie sterk!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Jeetje, wat heftig weer allemaal. Voor jullie allemaal. Heb er geen woorden voor wat jullie allemaal moeten meemaken. Afschuwelijk, afgrijslijk, heftig, ernstig. Deze woorden halen het bij lange na niet bij wat jullie allemaal meemaken als ouders, maar ook bij wat marnix of olav mee moet maken. Hoe gaat het trouwens met je zwangerschap? Ik hoop dat je babies geen last hebben van jullie situatie(stress e.d.). Het lijkt me allemaal heel dubbel, een doodziek kind, maar ondertussen ga je binnenkort wel twee nieuwe levens op de wereld brengen!
    Ik hoop dat marnix daar vol van mag gaan genieten, van het grote broer zijn. Daar hopen we op en gaan jullie voor!!
    Dikke knuffel, Elise E

    BeantwoordenVerwijderen
  18. lieve familie,
    ik lees al enige tijd jullie blog en het is echt hartverscheurend wat jullie moeten meemaken! echt heftig en dan ook nog een tweeling in je buik, pff diep respect hoor!
    we hopen en bidden voor jullie gezin om veel kracht en troost de komende tijd. veel sterkte!
    lieve groet susanne

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Heel veel respect voor jullie, wat zijn jullie een sterke familie!! Veel liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ook ik ben via via op jullie blog terecht gekomen en leef vanaf een afstand met jullie mee. Wat moet het moeilijk voor jullie zijn om dit mee te maken. Ik heb enorm veel respect voor jullie en Marnix & Olav en natuurlijk voor alle andere ouders die in deze situatie zitten. Je kind zo ziek te moeten zien is de nachtmerrie van iedere ouder. Ik wens jullie heel veel sterkte toe en hopelijk mogen jullie nog een lange tijd van jullie knulletje genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. hallo familie,
    via de site van kanjerguusje ook op jullie site gekomen. volg hem al een tijdje, maar wat een ellende maken jullie mee. als moeder van een gezond gezin kun je je niet indenken wat jullie mee moeten maken. Ik wens jullie dan ook heel veel sterkte toe. Hoop dat Marnix nog lang bij jullie mag zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Weer stil van alles wat jullie meemaken....ik hoop dat Marnix nog sterk genoeg is om deze infectie de kop in te drukken en dat de chemo daarna goed zijn werk gaat doen...geloof, hoop en heel veel liefde! X

    BeantwoordenVerwijderen
  23. ik zie de ballonnen over hoevelaken gaan ze komen uit barneveld
    met 1 van die ballonnen is een hele grote wens meegegaan en ik hoop met heel mijn hart dat hij in vervulling mag gaan

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik wil graag een kaartje sturen maar ik begrijp dat jullie niet zomaar je woongegevens op de site kunnen zetten.

    Zouden jullie de adresgegevens van het ziekenhuis en de afdeling waar Marnix verblijft wanneer hij in het ziekenhuis ligt kunnen vermelden? Dan stuur ik het kaartje naar het ziekenhuis en dan komt het vanzelf wel bij Marnix.

    Lieve Marnix, onwerkelijk dat een jongetje dit moet meemaken. Hou vol, dapper mannetje. De behandeling moet de kans krijgen om jou erop te krijgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ook ik lees al enige tijd mee. Steeds vaker kan ik het niet drooghouden...wat moet Marnix toch veel doorstaan. Ik heb heel veel respect voor jullie mannetje!!! Hoop dat hij zich snel beter mag gaan voelen. Verder heb ik geen woorden...ik ben sprakeloos... Toch wil ik jullie laten weten dat jullie elke dag in mijn gedachten zijn.... Heel veel sterkte en een warme knuffel voor jullie allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Iedere avond steek ik hier kaarsjes met ingedachten mensen die het hard nodig hebben of die ik wil herdenken. Vanavond komt er 1 extra kaarsjes bij vanaf nu zal er vanuit hier aan jullie gedacht worden en ik hoop dat het jullie hoop, kracht, moed en voldoende energie zal geven. Want de liefde spat bij ieder blog van het scherm af!!

    In gedachten en hele warme liefdevolle knuffel debby

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Daar staan jullie, aan de zijlijn. Je kan niks, maar je wil zo veel. Wachten op het ene wonder. Waar iedereen zo op hoopt.
    Steeds krabbelt Marnix er weer een beetje boven op en staan jullie en wij versteld, wat voor power er in dat kleine mannetje schuilt. En wat denk je van jou Hera, met die twee schatjes in je buik en Olav aan de hand. Jur die steeds voor iedereen klaar staat. Een hele diepe buiging, voor jullie allemaal, met een traan over een wang, voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen