vrijdag 21 december 2012

Dinsdag 18 december 2012

Waarom maken mensen met de beste bedoelingen zich druk om dingen die ze niet fout kunnen doen en rijgen mensen die al fout zitten de ene na de andere egoïstische actie aan elkaar.

Vandaag tref ik iemand die in de laatste dagen van Marnix aan de deur is geweest om iets liefs voor ons te brengen. Sinds die dag heb ik haar niet meer getroffen. Als ik haar vandaag spreek verontschuldigt zij zich voor het moment waarop ze aan de deur kwam. Hoe kan ik iemand dat kwalijk nemen? Zij kon onmogelijk weten hoe de situatie op dat betreffende moment was en ze kwam uit goedheid en compassie. Zij zit er duidelijk mee. Dat gun ik haar niet.

In de laatste weken van Marnix leven en lijden werden alle medicijnen bezorgd. Voornamelijk de morfine cassettes. Maar een van de eerste keren ook medicatie waar een eigen bijdrage voor verschuldigd was. Jur heeft die medicijnen aangenomen maar we hadden op dat moment geen contant geld in huis. De eigen bijdrage kon niet aan de deur betaald worden. De bezorger was duidelijk not amused en stak dat niet onder stoelen of banken. Dat is ongepast. Als je morfine en pijnstilling komt brengen voor een driejarige weet je dat er meer aan de hand is dan een griepje. De houding van de bezorger was misplaatst en stuitend. Maar die persoon zat daar duidelijk niet mee. De administratieve afhandeling in de vorm van een rekening sturen hing duidelijk als een molensteen om zijn nek.

Dit soort voorbeelden zijn er helaas meer. Niet alleen bij ons maar ook bij andere mensen weten we inmiddels.
En toch kijken we met een heel goed gevoel terug op de zorg en hulpverlening die we het afgelopen jaar zo broodnodig hebben gehad.
Het vraagt geen inspanning om het negatieve waar te nemen. Het kost moeite om het positieve te willen zien. en daar schort het helaas wel eens aan. Ook bij ons.


4 opmerkingen:

 1. Helaas kunnen vele mensen zich niet in iemands situatie meer verplaatsen en lijkt het onbegrip ver weg, zolang ze het niet meegemaakt hebben. Wat ik enorm in je bewonder is dat je ondanks alles niet woedend bent. Verdrietig, soms een beetje boos maar ik kan in je verhaal geen woede lezen. Ik ken mensen die heel wat woede in hun hebben (door verdriet) en niet eens zo diep zijn moeten gaan als jij. Helaas blijven ze erin toornen en vergeten ze anderen hun verdriet, zorgen. maar jij, jij schrijft eerlijk hoe je je voelt, af en toe ergernis, veel verdriet, af en toe wel eens boos, teleurgesteld, maar woede vind ik niet terug en als het opkomt, merk ik dat je probeert negatieve gevoelens te uiten en dan weer om te draaien in iets positiefs. Ik vind het heel knap van je.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik ben zelf al vanaf mijn twintigste ernstig ziek en loop ook constant tegen dat soort dingen aan, ouderen die aan mij vragen of ik te lui ben om te fietsen maar door vele operaties kan ik niet meer fietsen en rij ik een snor scooter,vrienden die na de eerste operatie komen met beren en roepen "oh wat erg!" maar nu na 30 operaties zeggen ze "alweer nee ik kom niet ik heb geen tijd" soms is mededogen ver te zoeken! zelfs mijn eigen familie zucht soms "alweer?"

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dat je dergelijk gedrag best aan de kaak mag stellen.
  Misschien is degene zich daar helemaal niet van bewust en weet hij niet wat hij bezorgd. De apotheker moet toch ook beter weten.
  Als je er nu niets meedoet denk je er over 5 jaar nog aan, je wilt vast aan andere dingen denken dan en dan kun je dit mannetje afsluiten..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wil me aansluiten bij Flower, ik heb echt de indruk dat juist jullie de zonnige kant proberen te zoeken en die ook vinden!

  De bezorger is blijkbaar zo vervreemd van wat hij voor werk doet, dat hij in elk geval weinig heeft meegemaakt in zijn leven op dat vlak... Gelukkig de onwetenden? De apotheek zou ik hier op wijzen. Het helpt anderen in de toekomst wellicht dat ze iets meer begrip ontvangen.

  Voor jullie wens ik dat jullie de zonnige kant mogen blijven zien en vooral ook volop mogen blijven tegenkomen!

  BeantwoordenVerwijderen