zondag 2 september 2012

Zondag 2 september 2012

Marnix heeft een goede dag. Wat is het vreemd om dat te schrijven. Wat is een goede dag voor Marnix?
Hij is vrolijk, alert en is geregeld boos. Tot zover een peuter.
Marnix loopt niet meer, hanteert zelf zijn infuusslang als hij van bed naar bank gaat en omgekeerd, is snel moe en wil vaak liggen. Tot zover Marnix.

Neurologisch gezien gaat hij langzaam achteruit. Zijn zicht is niet optimaal, de kracht in zijn ledematen links en rechts is niet gelijk, hij heeft trilhanden, drinkt heel erg veel, praat moeizaam, rolt af en toe met zijn ogen, heeft pijn bij een aai over zijn hoofd en heeft last van zijn rug. Maar als hij wakker is heeft hij het naar zijn zin en is behoorlijk aanwezig. Vandaag is hij veel wakker.

Een jaar geleden dachten wij anders over kwaliteit van leven voor een peuter. Marnix schikt zich echter in zijn beperkingen en dat doen wij dus ook. Kinderen zijn sterk, wilskrachtig en heel erg flexibel. Wij kijken naar Marnix, tesamen met het team aan artsen en verpleegkundigen dat hier dagelijks komt en stemmen daar de handelingen op af.

Hij geniet heel erg van het bezoek van zijn oom, tante, nichtje en neefje. Zij nemen een handdoek voor hem mee met daarop Bernard de beer en zijn naam geborduurd. Hij is er heel erg blij mee. De handdoek moet in bed.

Het doet ons goed hem zo te zien. Het maakt het ook wel heel erg moeilijk want ook wij hebben ons geschikt in zijn beperkingen en dan is de wetenschap dat het binnen afzienbare tijd eindig is niet te bevatten.

We weten dat het omslagpunt heel snel bereikt kan zijn maar kun je je daar op voorbereiden? Ik zou het graag willen om de pijn van dat komende moment alvast te verzachten, maar het kan niet. Het is niet reeël. We zullen er doorheen moeten. Samen.


18 opmerkingen:

  1. pfff heftig zeg!
    ik wens jullie zoveel sterkte en liefde van de mensen om jullie heen. Hierbij een dikke omhelzing via de pc!
    Elke dag denk ik aan jullie terwijl ik jullie helemaal niet ken.
    Hou elkaar vast!!

    dikke knuffel............

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voorbereiden op wat komen gaat, is gewoon bijna onmogelijk. Je weet misschien wat komen gaat, maar wanneer het zo ver is, dan zijn die gevoelens nog zo veel anders & heftiger dan je verwacht had! Ik heb diep respect voor jullie en blijf aan jullie denken! Dikke knuffel, Elise E

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lieve Marnix, wat ben je toch een kanjer! Jouw mama vertelt ons elke dag weer hoe het met je gaat. Dat is erg fijn, want ik leef met jullie mee. Ik moet veel aan jullie denken overdag en dan is het fijn 's avonds te lezen hoe jullie dag was.
    Veel sterkte allemaal en ik hoop op veel mooie dagen samen voor jullie.
    Mama van 3.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ontzettend veel respect!
    Anja

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je voorbereiden op wat komen gaat is echt onmogelijk. Maar genieten van alle kleine kostbare mooie momentjes wel. Geniet met volle teugen van alle mooie momenten met Marnix. De herinneringen pakt niemand je later nog af.

    dikke knuffel,
    Dominique

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Veel sterkte en nog veel mooie en goede momenten toegewenst! Samen!
    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat houd Marnix het goed vol zeg!!!Zo'n klein mannetje diep diep onder de indruk. Geniet samen van de kostbare momenten die er nog zijn en nog komen!! Dikke knuff

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nee voorbereiden kun je je niet, eigenlijk ook wel goed. Je bent nu intenser dan ooit samen met elkaar. Nemen alles in je op, maar dat doen jullie ook als ik je stukjes lees. Jullie zijn kanjers, alle vier.
    Denk veel aan jullie.
    Een hele dikke knuffel,
    Saskia

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Samen, samen één, samen ben je nooit alleen.
    Samen konden jullie al zoveel aan,
    samen kunnen jullie als het moment daar is, zoveel aan,
    voorbereiden kan je niet,
    zolang je samen bent deel je momentjes van geluk,
    maar ook zeker van veel verdriet.

    Ook weer veel sterkte voor deze nacht en dag.
    Zomaar een mama.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Vandaag je blog vanaf het begin gelezen. Pfffffff diep respect voor jullie allemaal. Na het lezen van je laatste woord SAMEN. Dacht ik direct aan het nummer van Willeke Alberti Samen zijn. En luister direct even via you tube. En nee je voorbereiden om wat er gaat komen kan je niet. Heb het jammer genoeg ook moeten ervaren. Ik wens jullie heel veel sterkte toe. Maar geniet van elke seconde ze zijn zo kostbaar. Een knuffel van een mams van een engeltje

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat zijn jullie ongelooflijk sterk,Allemaal!!Je aanpassen aan Marnix en toch weten wat jullie te wachten staat...
    En dan Marnix,dat kleine ventje die ondanks alles zo goed met zijn ziekte omgaat.Diep respect voor julie!
    Ik wens jullie nog heel veel mooie momenten toe....knuffelen,lachen en toch ook huilen. Geniet zoeel dat je kan,ondanks alle ellende.Een dikke knuffel van een mama

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Lieve Kanjers.
    Onwijs veel.respect en geniet van alle mooie momenten die jullie worden gegeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. ik denk aan jullie, blijf aan jullie denken. Wens jullie alle 4 nog mooie en goede momenten toe.
    hartelijke groet, tineke (GOB HArlekijn)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik ben via het blog van kanjerguusje op dit blog terechtgekomen en volg jullie nu iedere dag. Wat heb ik veel respect voor jullie en de manier waarop jullie deze moeilijke tijd doormaken. Marnix is een grote kanjer, maar ook zijn grote broer en papa en mama zijn kanjers. Ik hoop dat jullie nog heel veel goede dagen mogen meemaken en dat het omslagpunt nog lang op zich laat wachten. Verder hoop ik dat je toch ook van je zwangerschap geniet, want dat is ook belangrijk!
    Geniet van alle mooie momenten en sla ze op in je geheugen voor later.
    Een dikke virtuele knuffel van een moeder uit Venlo XXXX

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ontzettend veel respect voor jullie situatie. Wat zijn jullie moedige, dappere mensen.
    Wij bidden voor jullie.
    Warme groet Ielynke en kids.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Denk aan jullie...hoop op nog veel mooie en fijne momenten voor jullie samen! Dikke knuffel en heel veel liefde

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Respect zoals jullie met alles omgaan. en hoe die kleine Marnix alls ondergaat. Ik ben blij dat hij nog van dingen kan genieten al is het maar een handdoek. Geniet Geniet Geniet.....Henriette

    BeantwoordenVerwijderen